ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι ο πλέον συνηθισμένος τύπος κουφώματος στην ελληνική αγορά.

Στα πλεονεκτήματά τους είναι η εξαιρετική αντοχή, η ελάχιστη διάβρωση, η ελαφρότητητα, η αποτελεσματική θερμομονωτικότητα και ηχομονωτικότητα και η τεράστια ποικιλία μορφών και διατομών -απλών και σύνθετων, με αποτέλεσμα να μπορούν να σκεπάσουν μεγάλες διαστάσεις ανοίγματος. Επίσης, τα κουφώματα αλουμινίου έχουν λεπτότερες διατομές και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη φωτιστική ικανότητα.

Τα διάφορα εργοστάσια κατασκευής κουφωμάτων από αλουμίνιο δίνουν μεγάλους καταλόγους εφαρμογών. Συνδυάζονται κατασκευαστικά με οποιοδήποτε υλικό περιβάλλουσας κατασκευής (ξύλο, τούβλο, μπετόν). Η εξασφάλιση της θερμομονωτικότητας και στεγανότητας γίνεται με ελαστικά κορδόνια ή βουρτσάκια και η βαφή τους γίνεται με ανοδίωση.

Η επιλογή τύπου κουφώματος είναι πολύ σημαντική για την κατοικία σας. Ειδικά σε καινούργια κατοικία, καλό είναι να γνωρίζετε τον τύπο πριν τη διαδικασία των χτισιμάτων.

Παρακάτω σημειώνονται όλες οι παράμετροι, προκειμένου να επιλέξετε τα σωστά κουφώματα αλουμινίου για εσάς και τις απαιτήσεις σας.

ΕΙΔΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

α)  Ανοιγόμενα κουφώματα

Τα κουφώματα μπορούμε να τα χωρίσουμε στις ακόλουθες κατηγορίες.

Τα ανοιγόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλά επίπεδα θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και στεγανότητας στον αέρα και το νερό, καθώς επίσης και μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, τα ανοιγόμενα κουφώματα διατίθενται σε πολλούς τύπους και σχέδια και δέχονται σήτα και παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι δεν μπορούν να καλύψουν μεγάλα ανοίγματα, δηλαδή με πλάτος πάνω από 2,00 m, ακόμη και στην περίπτωση δίφυλλης μπαλκονόπορτας. Επίσης, πάντα θα πρέπει να διατίθεται ο απαιτούμενος χώρος εσωτερικά, ώστε να μπορεί να ανοίγει το παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα χωρίς εμπόδια. Υπάρχουν πληθώρα λύσεων σε ανοιγόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες:

 • Εσωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα μέσα)
 • Εξωτερικό παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς τα έξω)
 • Ανακλινόμενο παραθυρόφυλλο (ανοιγόμενο προς το επάνω μέρος)
 • Προβαλλόμενο (ανοιγόμενο προς το κάτω μέρος και έξω)
 • Μονόφυλλο, δίφυλλο, τρίφυλλο κ.λπ.
 • Συνδυασμός συρόμενου – ανοιγόμενου

 

β) Συρόμενα κουφώματα

Η οικονομία χώρου είναι το βασικό πλεονέκτημα που προσφέρουν τα συρόμενα κουφώματα. Έτσι, χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον όπου επιβάλλεται η οικονομία ως προς το χώρο. Ένα συρόμενο κούφωμα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή σε περίπτωση που χρειάζεται να καλύψετε ανοίγματα μεγαλύτερα από 1,70 m πλάτος. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο χώρος γύρω από το παράθυρο είναι περιορισμένος, το συρόμενο κούφωμα αποτελεί την ιδανική επιλογή. Για μεγάλα ανοίγματα, μπορείτε εναλλακτικά να επιλέξετε ένα τεχνολογικά ανώτερο ανασυρόμενο κούφωμα, το οποίο ανοίγει πολύ πιο εύκολα και παρέχει υψηλότερη στεγανότητα, χάρη στον ειδικό μηχανισμό ανύψωσης, ο οποίος ανασηκώνει το φύλλο με αποτέλεσμα τα ράουλα να κυλούν πολύ πιο εύκολα πάνω στον οδηγό του κουφώματος.

Τα σύγχρονα συρόμενα κουφώματα έχουν εξελιχθεί πολύ, δίνοντας αξιόπιστες λύσεις με εξαιρετική λειτουργικότητα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συρόμενων ή ανασυρόμενων συστημάτων για κουφώματα:

 • Επάλληλα –Στα οποία περισσότερα από ένα φύλλα διαδέχονται το ένα το άλλο, σε ξεχωριστό οδηγό κύλισης.
 • Φιλητά –Στα οποία δυο φύλλα βρίσκονται πάνω στον ίδιο οδηγό κύλισης και το κλείδωμα πραγματοποιείται στο σημείο όπου ενώνονται.
 • Χωνευτά –Συνήθως, ένα ή δυο φύλλα τα οποία κατά το άνοιγμα του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας εισέρχονται (χωνεύονται) μέσα στον τοίχο.
 • Γωνιακά –Κατασκευές στις οποίες δυο φύλλα κάνουν μεταξύ τους ορθή γωνιά (90ο) και κλειδώνουν μεταξύ τους στο σημείο όπου ενώνονται.

 

γ)  Ανασυρόμενα κουφώματα

Τα ανασηκούμενα συρόμενα κουφώματα είναι επάλληλα ή χωνευτά κουφώματα τα οποία περιλαμβάνουν ειδικούς υδραυλικούς μηχανισμούς για την κίνησή τους. Την ώρα που γυρνάτε το χερούλι από ένα ανασυρόμενο κούφωμα, οι υδραυλικοί μηχανισμοί του «σηκώνουν» ελαφρώς το φύλλο του κουφώματος. Οι συγκεκριμένοι υδραυλικοί μηχανισμοί προσφέρουν τα εξής πλεονεκτήματα. Καταρχάς, παρέχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε και να στεγανώσουμε το κούφωμα με ελαστικά – λάστιχα και όχι βουρτσάκια, όπως τα απλά συρόμενα, με συνέπεια την αύξηση των επιδόσεων του κουφώματος, ως προς την αεροδιαπερατότητα, την υδατοστεγανότητα και την ηχομόνωση και, γενικά, όλων των τεχνικών χαρακτηριστικών των κουφωμάτων.

δ) Περιστρεφόμενα κουφώματα

Τα περιστρεφόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι η κατάλληλη επιλογή για ιδιοκτήτες που επιθυμούν να πετύχουν μέγιστο εξαερισμό σ’ ένα δωμάτιο. Το παράθυρο μπορεί να περιστραφεί προς τα μέσα είτε σε οριζόντιο είτε κάθετο άξονα, ανάλογα με τη θέση των μηχανισμών περιστροφής. Αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μεγάλων χώρων και ανοιγμάτων, καθώς μπορεί να στηρίξει μεγάλα βάρη.

ε) Σταθερά κουφώματα

Τα σταθερά παράθυρα στερεώνονται στον τοίχο, χωρίς καμία λειτουργία κλεισίματος ή ανοίγματος. Σε γενικές γραμμές, είναι σχεδιασμένα για να αφήνουν το φως να μπει μέσα στο κτήριο. Επιπλέον, τα σταθερά κουφώματα τοποθετούνται σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες των κτηρίων επιθυμούν να νιώθουν μεγαλύτερη αμεσότητα με το εξωτερικό περιβάλλον και να θέλουν να αυξάνεται η αίσθηση της ελευθερίας τους.

στ) Φυσούνες

Σε περίπτωση που διαθέτετε πολύ μεγάλα ανοίγματα και επιθυμείτε να έχετε ανεμπόδιστη πρόσβαση στον εξωτερικό χώρο, υπάρχει και η λύση της φυσούνας, της οποίας το βασικό πλεονέκτημα είναι η πλήρης ή εν μέρει αναδίπλωση των φύλλων στο πλάι του κουφώματος. Η συγκεκριμένη λύση προτιμάται, συνήθως, σε επαγγελματικούς χώρους, όπως εστιατόρια ή καφετέριες, αλλά και σε ευρύχωρες κατοικίες και χαρίζει μεγάλη ελευθερία κίνησης και ευκολία πρόσβασης.

ζ) Τοξωτά

Τα κυκλικά – τοξωτά (κουρμπαριστά) κουφώματα κατασκευάζονται κολλητά, έχουν πολύ καλή θερμομόνωση, ηχομόνωση, υδατοστεγανότητα και αεροπερατότητα. Μπορούν να κατασκευαστούν είτε ως ανοιγόμενα τζαμιλίκια- παντζούρια είτε ως σταθερά.

Όλοι οι τύποι κουφωμάτων μπορούν να δεχτούν σήτα, παντζούρι (μονόφυλλο, δίφυλλο ή τετράφυλλο) και ρολό (χειροκίνητο ή ηλεκτρικό).

Συνοψίζοντας, οι προσφερόμενες λύσεις είναι πολλές και, γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τον εκάστοτε χώρο. Σε γενικές γραμμές, για να επιλέξουμε το σωστό τύπο κουφώματος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα ακόλουθα σημεία:

 • Το άνοιγμα που θέλουμε να καλύψουμε (μήκος, πλάτος, ύψος)
 • Τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον
 • Τη διαρρύθμιση του σπιτιού και τα έπιπλα που υπάρχουν στο χώρο
 • Την ευκολία πρόσβασης στο κούφωμα, τόσο για το άνοιγμα/κλείσιμο, όσο και για τον καθαρισμό του μέσα/έξω
 • Το επίπεδο ασφάλειας που επιθυμούμε να επιτύχουμε
 • Την αισθητική που θέλουμε να επιτύχουμε

 

Τα κουφώματα αλουμινίου χωρίζονται επίσης σε θερμοδιακοπτόμενα (ενεργειακά) και στα συμβατικά (κρύο προφίλ).

Η διαφορά ανάμεσα στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού συνήθως πολυαμιδίου, το οποίο δεν επιτρέπει μεγάλη μεταφορά ενέργειας μέσα από το προφίλ αλουμινίου και, με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση.

Τα ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου, όμως, δεν αποτελούνται μόνο από το προφίλ του αλουμινίου, αλλά και από το τζάμι (υαλοπίνακα) το οποίο καταλαμβάνει συνήθως το 70-80% της επιφάνειας του κουφώματος. Επειδή τα δύο αυτά υλικά έχουν διαφορετικό συντελεστή θερμοπερατότητας και διαφορετική επιφάνεια σε κάθε κούφωμα, ο κατασκευαστής είναι υποχρεωμένος εκτός από το συντελεστή θερμοπερατότητας του πλαισίου Uframe και του υαλοπίνακα Uglass να σας αναφέρει τον συντελεστή θερμοπερατότητας Uw που αναφέρεται στο σύνολο του κουφώματος.

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας των κουφωμάτων μετριέται σε W/m2K και, στην ουσία, ο αριθμός αυτός ορίζει την ποσότητα θερμότητας (σε Watt), ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα – έξω) είναι 1 βαθμός (1⁰C).

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Τα κουφώματα, ανοιγόμενα ή συρόμενα, έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στις διαστάσεις τους, ώστε να λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγεται με προσοχή ο τύπος κουφώματος που θα χρησιμοποιηθεί για την αντίστοιχη διάσταση του ανοίγματος, προκειμένου να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Για ιδιαίτερα μεγάλα ανοίγματα υπάρχουν ειδικοί τύποι κουφωμάτων, όπως τα ανασυρόμενα, οι φυσαρμόνικες κ.ά.

ΘΕΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ

Η θέση του κουφώματος είναι μια παράμετρος που επηρεάζει σημαντικά την επιλογή σας. Η έκθεση στον ήλιο και γενικά στα καιρικά φαινόμενα, η ανεμοπίεση στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και η θέση που έχει χτιστεί το κτήριο είναι βασικοί παράγοντες που θα σας οδηγήσουν στην επιλογή κατάλληλου κουφώματος. Π.χ., στη βόρεια πλευρά του κτηρίου δεν ενδείκνυται να τοποθετήσετε ένα ψυχρό κούφωμα, αλλά ένα ενεργειακό.

ΚΟΥΦΩΜΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Το κούφωμα παίζει σημαντικό ρόλο για τη θερμομόνωση. Τα ενεργειακά κουφώματα συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, δίνοντας έναν υψηλό δείκτη θερμομόνωσης, έχουμε οικονομία χειμώνα- καλοκαίρι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ

Ο ρόλος του ενεργειακού τζαμιού στο κούφωμα είναι πολύ σημαντικός, γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές που αφορούν τα ενεργειακά τζάμια.

Αυτές είναι

α) το πάχος των τζαμιών

β) το διάκενο μεταξύ τους

γ) το είδος του τζαμιού (ενεργειακά τζάμια)

δ) το «γέμισμα» του διάκενου με ειδικό αέριο που κατεβάζει το συντελεστή U, κ.ά.

Εδώ να τονίσουμε ότι τα ενεργειακά τζάμια από μόνα τους δεν προσφέρουν την επιθυμητή θερμομόνωση των κτηρίων. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ενεργειακού κουφώματος.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΟΣ

Ένα καλό κούφωμα στην τελική του μορφή καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως

α) το κράμα

β)ο σχεδιασμός της σειράς

γ) οι προδιαγραφές του συστήματος

δ) η επεξεργασία της βαφής

ε) η τοποθέτηση καλής ποιότητας εξαρτημάτων κ.ά.

ΣΩΣΤΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ

Πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω, η σημαντικότερη επιλογή που θα χρειαστεί να πάρετε, είναι η επιλογή ΣΩΣΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ. Είναι προφανές ότι ο ρόλος του κατασκευαστή στο να επιλέγει και να εφαρμόζει όλα τα παραπάνω είναι καθοριστικός. Για να είστε λοιπόν σίγουροι για την αξιοπιστία του, να ζητάτε Πιστοποιήσεις Κατασκευαστή και CE, καθώς και εγγύηση καλής λειτουργίας.