Τύποι Υαλοπινάκων

Η επιλογή τύπου τζαμιού (υαλοπίνακα) είναι πολύ σημαντική, γιατί αποτελεί το κύριο μέρος της συνολικής επιφάνειας ενός παραθύρου/θύρας και αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο περίπου το 70% – 80% της επιφάνειάς του. Έτσι, η επίδρασή του στην ενεργειακή απόδοση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια είναι πολύ μεγάλη.

Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά την ασφάλεια και την ηχομόνωση, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρίπλεξ (laminated) και securit (tempered) τζάμια ή τζάμια που συνδυάζουν και τις δύο τεχνολογίες (όπως είναι για παράδειγμα τα τζάμια αυτοκινήτων). Ακόμη, μπορείτε να αποφασίσετε για το πάχος του τζαμιού και να επιλέξετε μεταξύ μονών, διπλών ή τριπλών τζαμιών, με πάχος που κυμαίνεται από 5mm έως 80mm. Όσο πιο φαρδύ είναι το τζάμι, τόσο υψηλότερη θα είναι η ηχομόνωση και η θερμομόνωση, καθώς και η ασφάλεια που θα έχετε.

Επιπλέον, ένα ειδικό αέριο αργού (μη τοξικό) μπορεί να εφαρμοστεί σε διπλά και τριπλά τζάμια για ενισχυμένη θερμομόνωση. Σημειώστε ότι ένα σύστημα παραθύρων, ανάλογα με το σχεδιασμό του, μπορεί να δεχτεί συγκεκριμένα πάχη τζαμιού. Τα θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου, εκτός από την ενισχυμένη θερμομόνωση λόγω των ειδικών πολυαμιδίων, κατά κανόνα δέχονται τζάμια μεγαλύτερου πάχους.

Τέλος, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία τζαμιών ειδικών υγρών κρυστάλλων, η διαφάνεια των τζαμιών μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες σας σε ιδιωτικότητα ή φωτισμό.

 

Μονός υαλοπίνακας

Οι συγκεκριμένοι υαλοπίνακες αποτελούν την παλαιότερη και απλούστερη μορφή υαλοπινάκων. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα και μόνο κρύσταλλο σε διάφορα πάχη (συνήθως από 3 mm έως 12 mm). Οι συνηθέστερες κατασκευές για παράθυρα και μπαλκονόπορτες είναι αυτές των 4, 5 ή 6 χιλιοστών. Τα μονά τζάμια χρησιμοποιούνται σε παλαιές κατασκευές με μικρές απαιτήσεις όσον αφορά τη θερμομόνωση, την ηχομόνωση και την ασφάλεια. Λόγω του χαμηλότερου κόστους, τα παράθυρα μονής υάλωσης είναι ιδανικά για γκαράζ, αποθήκες και άλλα μη θερμαινόμενα βοηθητικά κτίρια.

 

Διπλός υαλοπίνακας

Ο διπλός υαλοπίνακας αποτελείται από δύο μονά τζάμια τα οποία ενώνει συνήθως ένα πηχάκι υάλωσης από αλουμίνιο ή πολυαμίδιο και είναι σφραγισμένα περιμετρικά με ειδική κόλλα. To κενό γεμίζεται με ξηρό αέρα ή άλλα αέρια (argon). Προσφέρουν σαφώς υψηλότερη θερμομόνωση και ηχομόνωση σε σχέση με τους μονούς υαλοπίνακες.

Το πάχος του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών παίζει καθοριστικό ρόλο στη θερμομόνωση και την ηχομόνωση των κουφωμάτων. H τοποθέτηση διαφορετικών παχών προσφέρει αύξηση της ηχομόνωσης των διπλών υαλοπινάκων (αποφυγή συντονισμού).

Στους απλούς διπλούς υαλοπίνακες, βέλτιστος συντελεστής θερμοπερατότητας υαλοπινάκων Uglass: 2,8 w/m2K

 

Διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες

Οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες, γνωστοί και ως υαλοπίνακες χαμηλής εκπομπής, αποτελούν συνθέσεις τζαμιών με δομή παρόμοια όπως αυτή των συμβατικών διπλών υαλοπινάκων, οι οποίοι όμως διαθέτουν τζάμια ειδικού τύπου για υψηλότερη θερμομόνωση με ειδικό μονωτικό αέριο στο διάκενό τους.

Συγκεκριμένα, αποτελούνται κι αυτοί από δύο τζάμια ενωμένα μεταξύ τους με ένα προφίλ αλουμινίου, τα οποία σφραγίζονται περιμετρικά με ειδική κόλλα. Το ένα τζάμι είναι ένας απλός συμβατικός υαλοπίνακας (clear float glass), ενώ το δεύτερο τζάμι έχει υποστεί ειδική επεξεργασία κατά την οποία εφαρμόζεται μια επίστρωση χαμηλής εκπομπής (χαμηλό-E), ώστε να διαθέτει υψηλή ανακλαστικότητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, περιορίζοντας έτσι σημαντικά τη μετάδοσή της σε εσωτερικούς χώρους. Επιπρόσθετα, όπως προαναφέρθηκε, στο διάκενο μεταξύ των δύο τζαμιών συμπληρώνεται ευγενές αέριο (argon), το οποίο διαθέτει αυξημένες θερμομονωτικές ιδιότητες.

Έτσι, μέσω των διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων επιτυγχάνονται χαμηλότερες θερμικές απώλειες από το εσωτερικό προς το εξωτερικό περιβάλλον του σπιτιού σας. Επιπλέον, μειώνεται η ανεπιθύμητη ζέστη που οφείλεται στην είσοδο της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι, διασφαλίζοντας έτσι περισσότερη δροσιά.

Στους διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, βέλτιστος συντελεστής θερμοπερατότητας υαλοπινάκων Uglass: 1,0 w/m2K

 

Τριπλοί Υαλοπίνακες

Οι τριπλοί υαλοπίνακες ενσωματώνουν τρεις στρώσεις γυαλιού, ώστε να διασφαλίσουν πολύ υψηλή θερμομόνωση και να ενισχύσουν την ενεργειακή απόδοση μιας οικίας.

Με δύο διαθέσιμες επιφάνειες για εφαρμογή χαμηλού-Ε, ελάχιστη θερμότητα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι από την ακτινοβολία του ήλιου, προσφέροντας ένα δροσερότερο περιβάλλον το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια. Εκτός από την εξαιρετική θερμομόνωση, οι τριπλοί υαλοπίνακες προσφέρουν επίσης πολύ υψηλή ηχομόνωση, συμβάλλοντας σημαντικά σε ένα πολύ καλύτερο βιοτικό επίπεδο.

Η διαφορά των διπλών τζαμιών (απλών ή ενεργειακών) από τα τριπλά τζάμια είναι ότι στα τριπλά τζάμια προστίθεται ένα ακόμα διάκενο και τζάμι (1ο τζάμι – κενό– 2ο  τζάμι – κενό – 3ο  τζάμι ). Το πάχος των τζαμιών συνήθως είναι 4,5 ή 6 χιλιοστών.

Στους τριπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, βέλτιστος συντελεστής θερμοπερατότητας υαλοπινάκων Uglass: 0,6 w/m2K

 

 

Τζάμια triplex

Τα τζάμια triplex είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης δύο ή περισσότερων τζαμιών με μεμβράνη διάφανη, ημιδιαφανή ή έγχρωμη. Η συνένωση αυτή επιφέρει αύξηση της αντοχής σε κρούση, αλλά ακόμα και όταν η κρούση είναι ισχυρή και προκληθεί θραύση, το τζάμι δεν καταρρέει γιατί συγκρατείται από τη μεμβράνη.

Τα τζάμια αυτά εάν τα κοιτάμε κάθετα προς την επιφάνειά τους μας φαίνονται σαν μονά τζάμια.

Τα τζάμια που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές κουφωμάτων έχουν πάχος από 3+3mm, 4+3mm, 3+3+3mm, 5+5mm και άλλους δυνατούς συνδυασμούς. Στην πραγματικότητα το πάχος των 3+3=6mm που είναι η συνένωση 2 τζαμιών πάχους 3mm, δεν είναι 6mm αλλά λίγο μεγαλύτερο -όσο είναι το πάχος της μεμβράνης που είναι μερικά δέκατα του χιλιοστού. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν διαδοχικές επιστρώσεις μεμβρανών.

Τζάμια triplex χρησιμοποιούνται στην εξωτερική πλευρά σε διπλούς υαλοπίνακες σε οικίες, βιτρίνες καταστημάτων ή ως αλεξίσφαιρα.